„Trebuie să înființăm centre de reținere a imigranților în țări periferice Spațiului Schengen, pentru examinarea cererilor de intrare în Europa a refugiaților politici și a refugiaților de război”, a declarat Sarkozy într-un interviu acordat ziarului Le Figaro.
„Nu este vorba de o decizie ideologică. Ci doar trebuie să ținem cont de realități, pentru că, dacă nu suntem atenți, riscurile dezintegrării sociatății franceze vor crește, putând deveni inevitabile”, avertizează Sarkozy.
„Franța trebuie să preia în mod urgent inițiativa unei conferințe a țărilor Uniunii Europene și a vecinilor din zona Mediteranei, pentru pregătirea unui acord multilateral privind imigrația”, a subliniat fostul președinte de centru-dreapta.
În contextul în care Franța se pregătește să primească 24.000 de refugiați sirieni în următorii doi ani, Sarkozy cere crearea unui „veritabil statut provizoriu pentru refugiații de război, statut care nu există acum la nivel formal”.
Reiterând opoziția față de stabilirea unor cote pentru imigranți, „care ar fi acceptabile abia după adoptarea unei politici migratorii comune la nivel european”, Sarkozy a explicat că există „trei fluxuri migratorii distincte, care necesită soluții diferențiate”.
„Există imigranții cu caracter economic, pe care Franța îi poate primi doar în mod extrem de limitat, și refugiații politici, pe care îi putem primi în numele tradiției umaniste pe care este imposibil să o modificăm”, a subliniat Sarkozy.
„A treia categorie sunt refugiații de război, obligați să fugă temporar din propriile țări – cazurile Irakului și Siriei – pe care noi trebuie să îi primim doar pe durata conflictelor”, a continuat Sarkozy.